X
تبلیغات
یاس - مطالب پزشکی درخصوص ماه مبارک رمضان

اهمیت روزه داری از دیدگاه پزشکی

 

شهید دكتر سید رضا پاك نژاد در مجموعه ای كه " اولین دانشگاه و آخرین پیامبر" نام دارد و رساله دوره دكترای ایشان بوده، مطالب جالبی در مورد نكات بهداشتی و تربیتی اسلام متذكر شده اند. این شهید بزرگوار، بهره ای كه از دانش پزشكی داشتند، دلایل بسیاری از سنن و فرائض اسلامی را توضیح دادند. كتاب روزه ایشان نیز حاوی نكات پزشكی و علمی ارزشمندی است. به مناسبت حلول مبارك ماه رمضان بخشی از مطالب این كتاب در شماره های مختلف در اختیار بازدیدكنندگان عزیز قرار می گیرد. توجه شما را به آن جلب می نماییم.

 گروه اینترنتی ایران ویج

 ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌روزه چیست؟

روزه ((Fast به معنای كم خوردن نیست ، بلكه به معنای خودداری از خوردن، آشامیدن ، داشتن روابط جنسی، سخن گفتن و بالاخره پرهیز از كار كردن در فرهنگهای مختلف به نام " روزه داری" شده است.

در میان بومیان استرالیا بر هر زنی واجب بوده كه پس از فوت شوهرش به تناسب از چند روز تا یكسال روزه بگیرد و سخن نگوید. روزه در دیانت یهود قبل از مسیحیت بود چنانچه حضرت مریم نیز بر طبق آیات نذر می نماید روزه بگیرد و با احدی سخن نگوید.

صائبی ها و مانویان و مسیحیان از بعضی خوردنیها اجتناب می كنند و ما مسلمانان از خوردن و آشامیدن خودداری می كنیم. و دستورات دیگری نیز در این رابطه هست كه البته با منع از خوردن همین مقدار ماده غذایی كه امعاء و احشاء را به فعالیت وادار می نماید، هدف از روزه حاصل نمی شود.

 

 ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌زمان روزه داری در قرآن كریم چیست؟

قرآن كریم آغاز روزه داری مسلمانان را از زمان بازشناخته شدن رشته های سیاه و سفید آسمانی از یكدیگر تعریف می كند.

مسلمانان در آن زمان ساعت نداشتند و به همین علت  بهترین شناسایی شروع وقت روزه داری نظر انداختن به آسمانها بوده .

در حقیقت تعیین زمان روزه یكی از هزاران معجزه ای است كه توسط قرآن مطرح شده است.

طرز طلوع و غروب خورشید در مناطق استوایی چنان است كه از وسط آسمان می گذرد و هر چه به دو قطب نزدیكتر می شویم. خوشید زاویه نشین تر می شود و از گوشه ها عبور می كند و در مكانهایی وجود دارند كه با یك چشمك زدن خورشید و سوسو كردن نور و در حقیقت پیدایش نوارهای سفید و روشن متمایز از سیاه، می توان شب و روز را از یكدیگر باز شناخت و در حقیقت تعیین وقت قرآن را به عنوان اعجاز پذیرفت( تمیز خطوط نورانی خورشید از تاریكی های شب در تمام نقاط مسكونی كره زمین، امكان پذیر و بهترین وسیله شناسایی است) طول روزه مسلمانان از طلوع اولین اشعه خورشید تا غروب آخرین شعاع آن است و بدین ترتیب در كشورهایی كه بین خط استوا تا مدارهای 67 درجه عرض جغرافیایی شمالی و جنوبی تقریباً واقعند، تشخیص زمان آغاز و هنگام پایان روزه داری آسان بوده و اگر كسانی باشند كه در اراضی بین 69 درجه تا قطبین واقعند بر حسب آنچه فقها اظهار داشته اند می توانند تقسیمات متعادلی بمنظور فوق بنمایند بدین ترتیب:

وقت روزه داری مسلمانان از طلوع فجر صادق تا مغرب شرعی بوده و تشخیص ایندو زمان یعنی آغاز و پایان آن برای همه و حتی كسانیكه حس تشخیص شان ضعیف است آسان می باشد.

 گروه اینترنتی ایران ویج

 ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌چرا سی روز روزه می گیریم ؟

سالی چند روز روزه شدن و گاهی در یك ماه یك یا چند روز را انتخاب كردن مدت روزه داری است كه امروز جهانیان هر كدام بنحوی آنرا پذیرفته اند.

در بین مسلمانان روزه واجب هر ساله در انحصار ماه رمضان است كه تقریباً سی روز می شود.

بندیكت (Benedict) دانشمند فیزیولژی یك دوره روزه را سی و یكروز دانسته می گوید در این مدت در تركیب خون هیچگونه اختلاطی بهم نرسیده و آن نوری كه در بعضی از روزه داران دیده می شود یك حالت جوانی و نشاطی است كه برای روزه داران رخ می دهد.

دكتر ژان فروموزان(Jean Fromosan) می گوید ذخایر كلیكوژن كبدی و پروتئین خون و ذخیره چربی كه در مرد سی درصد و در زن بیست درصد است برای یك ماه بدن كافی است.

دكتر الكسیس كارل(222 انسان وجود ناشناخته) در باره روزه مطالبی دارد تا آنجا كه می گوید با روزه داری قند خون در كبد میریزد و چربیهائی كه در زیر پوست ذخیره شده اند و پروتئین های عضلات و غدد و سلولهای كبدی آزاد می شوند و بصرف تغذیه می رسند كه چون با سخن ژان فروموزان كه گفت بعضی عناصر ذخیره ای بدن برای سی روز كافیست در كنار یكدیگر قرار داده شود نتیجه می گیریم كه در ظرف مدت یك ماه روزه داری آدمی دارنده یك بدن تازه تعمیر شده و آزاد گردیده از قید و بند سموم و كهنه هاست. بعلاوه نباید اثر فاصله هلال تا محاق و ماه را كه قریب 30 روز می شود فراموش نمود یعنی گردش آسمانها نیز مدت روزه داری را سی روز اعلام داشته و می دارند.

كسانی دیگر نیز از متخصصین هستند كه ذخائر بدنی را برای سی روزه روزه داری مناسب و كافی دانسته اند و می دانیم اولین روز پس از ماه روزه یعنی روز اول شوال را نمی توان روزه گرفت و آنرا حرام شمرده اند، این مسئله برای یكنواخت بودن مسلمانان و تشویق آنها است در اینكه باید هماهنگ و در یك صف بوده و برای حفظ حدود و ثغور دستورات اسلامی كوشا باشد.


 

 

بهترین و بدترین شیرینی های ماه مبارک رمضان

 


گروه اینترنتی ایران ویج

شیرینی که برای ماه رمضان توصیه می شود، خرما است که هم قند مورد نیاز بدن را تأمین می‌کند و همچنین این نوع قند مضرات قند معمولی را ندارد و دارای نمک‌هایی است که بدن از دست می‌دهد.

 

ایسنا:مدیر گروه تغذیه و بیوشیمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: زولیبا و بامیه بدترین نوع شیرینی است که در ماه رمضان استفاده می‌شود زیرا به دلیل نوع پخت و ترکیبات آن مانند شکر و روغن فراوان، حاوی مقادیر زیادی از کالری است.
 


گروه اینترنتی ایران ویج

 



سیدعلی کشاورز متخصص تغذیه اظهار داشت: شیرینی که برای ماه رمضان توصیه می شود، خرما است که هم قند مورد نیاز بدن را تأمین می‌کند و همچنین این نوع قند مضرات قند معمولی را ندارد و دارای نمک‌هایی است که بدن از دست می‌دهد.

وی در خصوص رژیم غذایی مردم در ماه رمضان گفت: بررسی‌ها نشان داده است در ماه رمضان چربی و قند خون بعضی از روزه داران افزایش می‌یابد و افراد دچار اضافه می‌شوند که این به دلیل رفتارهای غلط تغذیه‌ای، پرخوری و افراط در برنامه غذایی است.

دکتر کشاورز ادامه داد: با وجود این نوع از رفتارهای تغذیه‌ای نه تنها انرژی دریافتی کم نمی‌شود بلکه بعضاً انرژی دریافتی افراد روزه دار به علت افراط و پرخوری بیشتر هم می‌شود.

مدیرگروه تغذیه و بیوشیمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر خوردن سحری به منظور سلامتی بدن، مصرف مایعات را نیز در هنگام سحر ضروری دانست و در ادامه افزود: به عنوان منبع پروتئین، افراد روزه دار می توانند گوشت، مرغ، ماهی و یک یا دو عدد تخم مرغ و یا حبوبات را در هنگام سحر میل کنند، همچنین استفاده از نان، برنج، ماکارونی و یا یک پیاله ماست و نیز سبزی خوردن در هنگام سحر می‌تواند میزان بروز تشنگی و گرسنگی را در طی روز کاهش دهد.

دکتر کشاورز با اشاره به افراد روزه داری که در طول روز ضعف زیادی دارند، گفت: هر چه میزان مواد غذایی حاوی پروتئین در زمان سحر افزایش یابد، ضعف و گرسنگی در طول روز کمتر می‌شود؛ بنابراین فرد روزه دار باید مقدار پروتئین بیشتری را در هنگام سحر مصرف کند.

وی در خصوص افرادی که احساس تشنگی شدیدی دارند، گفت: این افراد باید در هنگام سحر مواد پروتئینی کمتری مصرف کنند و در طول مدت سحر مایعات فراوان را با فاصله بنوشند؛ همچنین مدت زمان سحر را با آرامش و بدون استرس سپری کنند.

این متخصص تغذیه در خصوص زمان افطار اظهار داشت: مهمترین کمبودی که بدن انسان با آن مواجه می‌شود، آب، نمک و مواد قندی است؛ بنابراین فرد روزه دار باید روزه خود را با مایعات گرم مثل شیر، چای، آش و سوپ باز کند. ضمن این که در طبخ سوپ و آش اگر از سبزی استفاده شود نمک‌های مورد نیاز بدن مانند سدیم، پتاسیم و منیزیم که در طول روز از دست رفته است، جبران خواهد شد.

وی در پایان افزود: بهتر است افراد بالغ شام را حداقل دو ساعت پس از افطار صرف کنند، اما نوجوانان و افراد تازه بالغ به دلیل آن که در سن رشد هستند می‌توانند پس از افطار شام را میل کنند.




ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌
 

 

فواید ورزش در ماه مبارک رمضان

 


گروه اینترنتی ایران ویج

ماه مبارک رمضان، ماه خیر و برکت ، ماه انسان ساز و ماه نزول برکات است که هرچه انسان کامل تر باشد از فواید این ماه بیشتر بهره می‌برد.
.
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ "ورزش" که همواره برای سلامتی جسم و روح به آن سفارش شده است ، در این ماه جلوه پررنگتری یافته و می‌تواند نقش خود دراین مهم را بهتروبیشتر ایفا کند.
"ورزش" نه تنها با "روزه" منافاتی ندارد بلکه اگربه‌صورت صحیح و اصولی انجام شود، باعث آرامش و کاهش استرس ورزشکاران می‌شود واستقامت فکری و صبر آنان را تقویت می‌کند.
ورزش در ماه رمضان از تجمع چربی در بدن جلوگیری کرده و عمل سوخت و ساز را تسهیل می‌نماید بطوریکه ورزشکارانی که روزه می‌گیرند کمتر دچار مشکلات گوارشی و قند خون می‌شوند.
ورزشکاران می‌توانند با یک برنامه غذایی غنی،انرژی مورد نیاز را برای انجام فعالیت‌های ورزشی و حفظ ساختار بدنی بدست آورند.

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ استفاده به موقع و به اندازه از آب ازدیگر نکاتی است که می‌بایست در طول این ماه به آن توجه کرد.
در ماه مبارک رمضان کم آبی می‌تواند در برخی از موارد به خصوص هنگام ورزش کردن مشکل ساز شود اما با تغییر زمانی در برناه‌های ورزشی می‌توان بااین مشکل مقابله کرد.
ورزشکاران می‌توانند برنامه ورزشی صبح خود را به عصر و بعد از افطار منتقل کنند و به این ترتیب، احتمال وقوع مشکلات را به حداقل برسانند.

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ به‌افرادی که امکان تغییر برنامه ورزشی خود را ندارند نیز توصیه می‌شود که درهنگام سحر و افطار مقدار بسیار زیادی آب بنوشند تا علاوه براینکه این نیاز بدن را مرتفع کرده باشند ، مقداری آب در بدن ذخیره کنند تا در موقع نیاز و از دست رفتن آب بدن، از آن بهره جویند و به این ترتیب احتمال وقوع خطرات ناشی از کم آبی را به حداقل برسانند.
راهکار دیگر هم این است که افراد از مصرف مواد غذایی که باعث از دست رفتن آب بدن از راه ادرار می‌شود، خودداری کنند.
در این بین کافئین یکی از مهمترین این مواد است که در قهوه و چای فراوان وجود دارد


گروه اینترنتی ایران ویج


ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ روزه تاثير منفي در فعاليت ورزشي ندارد

عضو فدراسيون پزشكي جمهوري اسلامي ايران گفت: روزه در صورت توجه به مسايل تغذيه‌اي تاثير منفي در فعاليت‌هاي ورزشي حرفه‌اي و مبتدي افراد نمي‌گذارد.
دكتر "فريال فانيان"روز يكشنبه در گفتگو با خبرنگارايرنا افزود: بهترين زمان براي ورزش بعد از سحر و افطار است چون بدن نيازهاي تغذيه‌اي خود را رفع كرده و مي‌تواند آماده فعاليت‌هاي حرفه‌اي و عادي باشد.
وي به ورزشكاراني كه درطول روز بايد ورزش و تمرين كنند،توصيه كرد: هنگام سحر و افطار از غذاهاي انرژي زا سبك و مقوي مانند شير، خرما، عسل، سبزي، چاي و آب ميوه‌هايي چون پرتغال، ليمو و هويج بيش از گذشته استفاده كنند.
وي با اشاره به‌اينكه كاهش قند خون در شرايط روزه‌داري بويژه در نيمه دوم روز، بروز مي‌كند، افزود: رعايت موارد فوق از سوي ورزشكاران حرفه‌اي و عادي ضروري است.
وي بااشاره به‌اينكه كم‌آبي،كاهش حجم‌خون و مايعات از جمله اثرات روزه‌داري بر بدن ورزشكار و يا ديگر افراد است، گفت: براي جلوگيري از مشكلات كم‌آبي، بي‌حالي و سستي بدن، اختلال در تنظيم درجه حرارت بدن، جلوگيري از غليظ شدن خون و كاهش اكسيژن رساني مغز و عضلات در فاصله افطار تا سحر، آب و مايعات مصرف شود.
عضو فدراسيون پزشكي جمهوري اسلامي افزود: در صورتي كه فرد روزه‌دار قصد فعاليت ورزشي دارد، براي جلوگيري از كاهش فشار خون، سرگيجه، سردرد و تهوع كه درشرايط بي‌غذايي پس از تمرين حادث مي‌شود،بايد يكي دوساعت قبل از افطار فعاليت با شدت سبك و متوسط انجام دهد.
عضو فدراسيون پزشكي جمهوري اسلامي افزود: در صورتي كه فرد روزه‌دار قصد فعاليت ورزشي دارد، براي جلوگيري از كاهش فشار خون، سرگيجه، سردرد و تهوع كه درشرايط بي‌غذايي پس از تمرين حادث مي‌شود،بايد يكي دوساعت قبل از افطار فعاليت با شدت سبك و متوسط انجام دهد


 



ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌
 

 

عوارض و مشکلات روزه داری در ماه مبارک رمضان

 


گروه اینترنتی ایران ویج

برنامه غذایی ما در ماه مبارک رمضان نباید نسبت به قبل خیلی تغییر کند و در صورت امکان باید ساده باشد. همچنین باید طوری تنظیم شود که بر روی وزن طبیعی تأثیر زیادی نداشته باشد .

با توجه به ساعات طولانی گرسنگی در روز ، باید غذاهایی را مصرف کنیم که به کندی و دیر هضم می شوند مثل غذاهای حاوی فیبر زیاد . غذاهای دیرهضم معمولاً ۸ ساعت در دستگاه گوارش می مانند، در حالیکه غذاهای زود هضم فقط ۳ تا ۴ ساعت در معده باقی می مانند و فرد خیلی زود احساس گرسنگی خواهد کرد.
غذاهای دیر هضم عبارتند از : حبوبات و غلات مثل جو ، گندم ، جو دوسر ، لوبیا ، عدس ، آرد سبوس دار ،‌ برنج با پوست و غیره ( که کربوهیدرات های پیچیده نامیده می شوند ) .
غذاهای زود هضم عبارتند از : غذاهایی که حاوی قند ، آرد سفید و غیره هستند ( که به این گروه کربوهیدرات های تصفیه شده گفته می شود ).
غذاهای حاوی فیبر غذایی عبارتند از : غذاهای حاوی سبوس ، گندم سبوس دار ، غلات و حبوبات ، انواع سبزی ها مانند لوبیای سبز ، نخود ، ‌ذرت ،‌ اسفناج ، برگ چغندر ، میوه های با پوست ، میوه خشک شده مثل برگه زردآلو ، انجیر ،‌ آلو خشک ، بادام و غیره .
غذاهای مصرفی باید در حالت تعادل با یکدیگر باشند و از همه گروه های غذایی مثل میوه، سبزیجات ،‌گوشت و مرغ و ماهی ، نان و غلات و گروه شیر و لبنیات باید در برنامه غذایی ما وجود داشته باشد .
غذاهای سرخ شده باید به مقدار کم مصرف شوند، زیرا باعث عدم هضم ، سوزش سردل و اختلال در وزن مناسب می شوند .

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ از چه غذاهایی پرهیز کنیم ؟
۱ – غذاهای سرخ کردنی و چرب
۲- غذاهای حاوی قند زیاد
۳ – خوردن غذای زیاد بخصوص هنگام سحر
۴ – خوردن چای زیاد هنگام سحر. چای باعث افزایش ادرار شده و از این طریق نمک های معدنی که در طول روز بدن به آنها نیاز دارد، دفع می شوند .
۵ – سیگار : اگر شما نمی توانید کشیدن سیگار را یک دفعه قطع کنید از هفته های قبل از ماه رمضان مصرف آن را به تدریج کاهش دهید.

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ چه غذاهایی را مصرف کنیم ؟
۱-مصرف کربوهیدرات های مرکب در سحر که مدت طولانی تری هضم می شوند و باعث می شوند که کمتر گرسنه شوید .
۲- حلیم یک منبع عالی پروتئین بوده و از غذاهائی است که دیر هضم می شود .
۳ – خرما منبع عالی قند ، ‌فیبر ، کربوهیدرات ، پتاسیم و منیزیم می باشد .
۴ – مغز بادام غنی از املاح خصوصا کلسیم و فیبر می باشد .
۵ – موز منبع غنی پتاسیم ، منیزیم و کربوهیدرات می باشد .
۶- مصرف زیاد آب یا آب میوه در فاصله بین افطار و زمان خواب باعث تأمین آب مورد نیاز بدن می شود .

 


گروه اینترنتی ایران ویج

 


ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ مشکلات سلامتی ، علل و درمان آن
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ یبوست
یبوست می تواند باعث ایجاد بواسیر ، شقاق های دردناک مقعد و سوء هاضمه به همراه نفخ شود .
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ علل :
مصرف کربوهیدرات های تصفیه شده ، مصرف کم آب و فیبر غذایی.
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ درمان :
مصرف کم کربوهیدرات های تصفیه شده ، افزایش مصرف آب ، استفاده از سبوس در پخت نان ها ، استفاده از آردهای قهوه ای و سبوس دار

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ سوء هاضمه و نفخ
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ علل :
پرخوری ، مصرف زیاد غذاهای چرب و سرخ شده ، غذاهای تند و ادویه دار، غذاهایی که ایجاد نفخ می کنند مثل تخم مرغ ،‌ کلم ، لوبیا، عدس و نوشابه های گازدار
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ درمان :
پرخوری نکنید ، آب میوه یا آب بنوشید . از غذاهای سرخ کردنی اجتناب کنید .

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ ضعف ( افت فشار خون )
علائم :
افزایش تعریق ، ضعف ، خستگی ، کم شدن انرژی ، سرگیجه بخصوص هنگام برخاستن ، ظاهر رنگ پریده و احساس افتادن که این علائم بیشتر هنگام بعد از ظهر اتفاق می افتند .
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ علل :
مصرف کم مایعات و کاهش مصرف نمک
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ درمان :
به مکان های گرم نروید . مصرف نمک و مایعات را افزایش دهید .
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ توجه :
افت فشار خون باید با گرفتن فشار خون در هنگام بروز علائم تأیید شود . افراد دارای فشار خون بالا ممکن است در طول ماه رمضان نیاز به تنظیم مجدد داروهای خود توسط پزشک داشته باشند .
 


گروه اینترنتی ایران ویج


 



ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ سردرد
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ علل :
عدم مصرف کافئین و تنباکو ،‌انجام کار زیاد در طول روز ، کم خوابی ، گرسنگی که معمولاً در طول روز بیشتر شده و در انتهای روز بدتر می شود . سردرد وقتی با افت فشار خون همراه شود، می تواند منجر به سردرد شدید و حالت تهوع قبل از افطار شود .
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ درمان :
در طول یک تا دو هفته قبل از ماه رمضان به تدریج مصرف کافئین و تنباکو را قطع کنید . چای سبز و بدون کافئین ممکن است جایگزین خوبی باشد . همچنین برنامه خود را در طول ماه رمضان طوری ترتیب دهید تا خواب کافی داشته باشید .

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ کاهش قند خون
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ علائم :
ضعف ، سرگیجه ، خستگی ،‌کاهش تمرکز ،‌ تعریق زیاد ، لرزش بدن ، عدم توانائی برای انجام فعالیت های بدنی ، سردرد و تپش قلب.
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ علل در افراد غیر دیابتی :
مصرف زیاد قند مثل کربوهیدرات های تصفیه شده مخصوصاً در هنگام سحر باعث می شود که بدن مقدار زیادی انسولین تولید کرده و باعث افت قند خون شود .
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ درمان :
خوردن غذا هنگام سحر و کاهش مصرف نوشیدنی ها و غذاهای حاوی قند .
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ توجه :
افراد دیابتی ممکن است به تنظیم مجدد داروهای خود در ماه رمضان احتیاج داشته باشند و باید با پزشک خود مشورت کنند .

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ انقباضات عضلانی
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ علل :
مصرف کم غذاهای حاوی کلسیم ، پتاسیم و منیزیم
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ درمان :
خوردن غذاهای غنی از املاح بالا مثل : سبزیجات ، میوه جات ، شیر و لبنیات ، گوشت و خرما
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ توجه :
افراد دارای فشار خون بالا که تحت درمان هستند و افراد دچار سنگ کلیه ، باید با پزشک خود مشورت کنند .


ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ زخم معده ،‌ سوزش سردل ، التهاب معده
افزایش سطح اسید در معده خالی در ماه رمضان باعث تشدید زخم و التهاب معده می شود که به صورت احساس سوزش در ناحیه معده و زیر دنده ها ظاهر شده و می تواند بطرف حلق گسترش یابد . غذاهای تند ، قهوه و نوشابه های سیاه این حالت را بدتر می کنند .
درمان های پزشکی برای کنترل سطح اسید معده وجود دارند وافراد مبتلا، قبل از روزه گرفتن باید با پزشک خود مشورت کنند .

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ سنگ کلیه
سنگ کلیه ممکن است در افرادی که به مقدار کم آب می نوشند ایجاد شود . بنابراین مصرف زیاد مایعات برای جلوگیری از تشکیل سنگ ضروری می باشد .
گروه اینترنتی ایران ویج

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ درد مفاصل
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ علل :
در طول ماه رمضان که نمازهای بیشتری خوانده می شود، فشار روی مفاصل زانو افزایش می یابد . در افراد مسن و یا افراد دچار التهاب مفاصل این مسئله باعث درد ، سفتی ، تورم و احساس ناراحتی می شود.
ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ درمان :
وزن را کم کنید تا زانوها مجبور نباشند وزن زیادی را تحمل کنند . قبل از ماه رمضان اندام تحتانی را ورزش دهید تا برای فشار اضافی وارده، آماده باشند . آمادگی بدنی باعث می شود تا نماز راحت تر خوانده شود

 



ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌
 

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ راهنمائی غذایی در ماه مبارک رمضان:
بطور کلی توصیه غذایی در همه حال مصرف متعادل و میانه روی همراه با تنوع در مصرف توصیه می شود مخصوصا ماه رمضان که مسلمانان از طلوع تا غروب خورشید ناشتا هستند . برای سالم ماندن یکی از مهمترین نکات مصرف از گروههای اصلی غذایی می باشد .
این ماده معمولا غذایی دریافتی کمتر از میزان غذایی دریافتی در روزهای معمول است همینقدر که برای نگهداری سلامت فرد کافی است ، مصرف میوه جات بعد از هر وعده غذایی پیشنهاد می شود . همچنین رژیم غذایی متعادل علاوه بر بهبود فراسنجهای کلسترول خون ، سبب کاهش اسید معده و از یبوست و دیگر مشکلات گوارشی پیشگیری می کند ودر نهایت شیوه زندگی سالم و فعالی را موجب می شود. در تحقیقی در در اردن :۱- کاهش معنی داری در تعداد نمونه ای که مبادرت به خودکشی نموده اند در این ماه ثبت شد . در انگلستان الگویی از ماه رمضان برای کاهش سیگار کشیدن بخصوص در میان آفریقایی ها و آسیایی ها مورد استفاده سازمان ها و مرکز سلامتی مختلفی قرار گرفته است .
روزه داری در ماه رمضان مزایای روحی ، روانشناختی دارد . با این حال ، در صورتیکه بطور صحیح عمل نشود ممکن است مشکلاتی را همراه داشته باشد.

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ نکته :
نیازی به مصرف زیاد غذا در وعده های افطار ، شام و سحر نیست زیرا بدان واجد مکانیسم تنظیمی ست که در خلال روزی داری فعال می شود و چربی بدن بطور موثر مصرف می شود.
مشکلات سلامت در نتیجه مصرف زیاد غذا و غذاهایی رژیم نا متعادل ممکن است نمایان شود و خواب ناکافی راسبب می شوند .

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ توصیه مقدار مصرف هر گروه غذایی :
به طبق عملکرد پیامبر اکرم و یافته های حاصل از تحقیقات ، توصیه های غذایی ذیل پیشنهاد می گردد.
۱- گروه نان و غلات ، برنج ، ماکارونی ، بیسکویت ۶ تا ۱۱ سروینگ در روز
۲- گروه گوشت ، حبوبات ، و دانه ها ۲ تا ۳ سروینگ در روز
۳- گروه شیر و لبنیات ۲ تا ۳ سروینگ در روز
۴- گروه سبزی ۵-۳ سروینگ در روز
۵- گروه میوه ها ۴-۲ سروینگ در روز
۶- قند و شکر
۷- چربی و روغن های غیر اشباع ۷-۴ قاشق غذا

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ توصیه های مصرف در هر وعده افطار :
-خرما ، سه عدد
- عصاره میوه جات طبیعی ( ۱۸۰ گرم یا نصف لیوان )
- سوپ سبزی با کمی رشته فرنگی ( باندازه یک لیوان ) و ۲ عدد
بیسکویت کراکر گندمی
بدن هنگام افطار نیاز فوری به منابع سهل الوصول انرژی دارد . این نیاز برای سلولهای زنده مخصوصا مغز و سلولهای عصبی است و بهترین پیشنهاد کربوهیدراتهای ساده می باشند . خرما و عصاره میوه جات منابع مناسب کربو هیدراتهای ساده هستند که می توانند سطوح پائین قند خون را به سطح طبیعی برسانند .
مصرف عصاره میوه ، سوپ به تعادل آب و مواد معدنی بدن کمک می کند . همچنین پرخوری ( حذف وعده شام ، رژیم غذایی نا متعادل و مصرف مقادیر زیاد شربتها ، شیرینی ها و شکر می توانند سبب نا خوشی ( سو ء هاضمه ، سوزش سر دل ، و مشکل اضافه وزن ) شوند .
گروه اینترنتی ایران ویج

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ شام :
یک لیوان سبزی سالاد باضافه ۲ قاشق چایخوری روغن ذرت و ۲ قاشق چایخوری سرکه ، ۶۰ گرم مرغ ، نصف لیوان بایمه پخته ، ۱۲۰ گرم نخود کاملا پخته ، ۲ برش نان آرد گندم ، یک لیوان برنج پخته ،۴/۳ لیوان ماست ( کم چرب ) یک پرتقال ، نصف لیوان آب انگور ، ۳۰ گرم مخلوط آجیل ها ی بوداده بدون نمک
شام را از همه گروهای غذایی بر اسا س پیشنهاد ذیل مصرف کنید.
بعضی اوقات در ماه رمضان سطح کلسترول و اسید اوریک خون افزایش می یابد برخلاف تفکر عموم دریافت متعالی از رژیم غذایی با مقادیر بالای چربی در حدود ۳۶ % کل انرژی می تواند سطح کلسترول خون را بهبود بخشد همچنین می تواند از افزایش سطح اسید اوریک خون جلوگیری کند.
این در حالی است که توصیه مصرف در رژیم طبیعی در حدود ۳۰ % انرژی دریافتی یا کمتر می باشد .
این در حالی است که توصیه مصرف چربی در رژیم طبیعی روزانه است . نیاز به چربی برای جذب ویتامین های محلول در چربی ( ویتامین A ، D ، E ، K ) و کارو تنوئیدها می باشد . اسیدهای چرب ضروری اجزا ء مهمی از غشا ء سلولی اند همچنین بدن برای سنتز پروستا گلاندین با اسید های چرب ضروری نیاز دارد. اسیدهای حاصل از چربی در خلال ماه رمضان برآورد انرژی مورد نیاز مغز و سلولهای عصبی ضروریست کتواسید ها همچنین برای سنتز گلوکز در مسیر متابولیکی گلوکز شکسته شده بنا براین معادل انرژی ۲ تا ۲ سروینگ نان و غلات ممکن است با ( اسید چرب غبر اشباع با چند باند مضاعف ) جایگزین شود .
در ماه رمضان افزایش اسید معده مورد توجه قرار گرفته که علائمی از قبیل ، احساس سوزش معده ، سنگینی در معده و دهان شور ، از خود بجا می گذارد ، نان گندم کامل ، سبزیجات ، حبوبات و میوه ها منبع عالی فیبر غذایی و سبب عمل ماهیچه ، همزدن و مخلوط کردن غذا ، شکستن غذا به اجزا ء کوچکتر ، متصل شدن به اسیدهای صفراوی گشایش منطقه ای بین معده و جابجایی غذایی هضم شده به روده کوچک شده .

بنا براین فیبر به کاهش صفراوی اضافی کمک می کند و از آنجا ئیکه فیبر غذایی حرکت در روده را سبب می شودنقش پیشگیری از پیوست را ایفاد می کند .
برای بیماران مبتلا به زخم معده اجتناب از غذا های پرادویه و مشاوره با پزشک برای دارو و رژیم غذایی ، توصیه می شود.
قرآن و احادیث در مورد روزه داری زنان باردار و شیر ده در ماه رمضان نرمش به خرج داده اند . نیاز به انرژی و مواد مغذی برای زنان باردار و شیرده حیاتی تر از مردان است . اگر انرژی و مواد مغذی مورد نیاز در خلال این ماده برآورد نشود ، عوارضی برای سلامتی زنان باردار و جنین بامادران شیرده و کودکان شیر خوار (۱۹-۱۵ ماهه ) بوجود خواهد آمد. دولتها ، جوامع و سرپرست خانواده ها باید بیشترین حق تقدم را برای برآورد نیاز های زنان اختصاص دهند .
در کشور های آفریقایی ، بنگلادش ، هند ، پاکستان و بسیاری جاهای دیگر ، سوء تغذیه ، یکی از مشکلات عمده مخصوصا در میان زنان از گروههای بادر آمدپائین می باشد. علاوه بر این در میان زنان کار پرتنش و سخت در مزرعه با کارخانه ها و دیگر جاها ، عمومیت دارد.
سوء تغذیه و کار طاقت فرسا ممکن است به مشکلات پزشکی منجر شود و زندگی به خطر بیافتد .
 


گروه اینترنتی ایران ویج

 



ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ سحر :
غذای سحری ولو با مقداری خوردن آب از پیامبر (ص ) مستجب شده که فرموده : سحر و لو بجبزع الماء الا صلوات الله علی المسحرین :
در سحرها ( برای روزه ) برخیزید اگر چه برای آشامیدن یک جرعه آب باشد . بدانید که خداوند سبحان برسحر خیزان درود می فرستند.
مصرف مختصر و سبک مواد غذایی در این وعده توصیه می شود مثل : ۲ برش نان آرد کامل ، یک لیوان شیر ، ۱۴ لیوان سالاد سبزی با ۲ قاشق روغن ذرت و ۲ قاشق چایخوری سرکه ، سیب با پوست ، ۲ قاشق چایخوری شکر با چای یا قهوه
توصیه های تکمیلی :
مقدار کافی آب بین افطار و خواب بنوشید تا از کم آبی جلوگیری شود .
مقدار کافی سبزی ها در وعده های غذایی صرف نمائید. همینطور در پایان هر وعده میوه را فراموش نکنید.
از دریافت میزان بالا ی قند های ساده ( قند حبه شکر ) شیرینی جات و دیگر اشکال آن ( ذولبیا ، آش شله زرد ) اجتناب نمائید.
از مصرف غذاهای پرادویه خودداری نمائید.
کافئین مدر است یعنی باعث دفع آب از طریق ادرار می شود. پس از مصرف نوشیدنی های کافئین دار مثل قهوه یا چای خودداری نمائید. بطوریکه از ۳ تا ۵ روز مانده به ماه رمضان بتدریج دریافت این چنین نوشیدنی ها را کم کنید زیرا کاهش ناگهانی کافئین ، سردرد های فوری ، نوسانات خلق و خو و تحریک پذیری ایجاد می کند. بهتر است در صورت مصرف چای ، کمرنگ باشد.
سیگار کشیدن عامل خطر بری سلامتی محسوب می شود و اثرات منفی بر استفاده از انواع ویتامین ها ، متابولیت ها و سیستم های آنزیمی در بدن دارد . لذا از کشیدن سیگار اجتناب نمائید. اگر نمی توانید از کشیدن سیگار دست بکشید آنرا بتدریج از چند هفته قبل از ماه رمضان شروع به قطع کردن نمایید .
مسواک زدن را فراموش نکنید دندان ها را حداقل قبل از خواب و بعد از سحر بشوئید ( مسواک بزنید )

توصیه بر این است که بیش از ۲ بار مسواک بزنید .
افراد طبیعی یا با اضافه وزن باید وزن اضافه کنند . ماه رمضان برای افرادی که اضافه وزن دارند ، فرصت مناسبی برای از دست دادن وزن اضافه است .
افراد کم وزن یا حاشیه ای وزن طبیعی ، که از دست دادن وزن نومیدند با مراجعه متخصصین تغذیه می توانند از یک برنامه غذایی مناسب با استفاده از جدول ترکیبات مواد غذایی و برنامه موجود ، دریافت انرژی و مواد مغذی مناسب را برنامه ریزی نمائید.
بعضی از انواع ورزشهای سبک مانند نرمش های کششی ، راه پیمائی توصیه می شود ، مدیریت زمان در اجرای فعالیت مذهبی ، خواب ، مطالعه ، شغل ، فعالیت بدنی ، و ورزش نقش بسزایی دارد.
بطور خلاصه دریافت رژیم متعادل برای حفظ سلامت ، شیوه زندگی فعال و توجه به تمام مزایای ماه رمضان باید مد نظر قرار گیرد.

 


گروه اینترنتی ایران ویج

 



ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ نکات تغذیه ای مهم درروزه داری
1. ماه مبارک رمضان فرصت مناسبی برای استراحت دستگاههای مختلف بدن و نیز ترک عادات غذایی غلط و ایجاد عادات غذایی صحیح می باشد.
2. روزه می تواند با کاهش وزن بدن، علاوه بر کاهش فشار بر مفاصل استخوانی پا، کمر و سایر اندام ها از بسیاری ازبیماریهای متابولیک بویژه بیماریهای قلبی عروقی پیشگیری نماید.


3. نباید تصّور کرد که روزه نباید منجر به بی‌حالی و احساس گرسنگی شود، بلکه این حالات به طور طبیعی در هنگام روزه‌داری در افراد سالم نیز ایجاد می‌شود که باید آن‌ها را تحمل نمود، ولی اگر حالات غیرعادی یا فشارهای غیرطبیعی در بدن ایجاد شود، مشاوره با پزشک کاملاً ضروری است.


4. خوردن آهسته و جویدن کامل غذا، لذّت بردن از غذا و دست کشیدن از صرف غذا هنگامی که کاملاً سیر نشده ایم، همگی از توصیه‌های قابل توجه دین مبین اسلام و علم تغذیه است که درماه مبارک رمضان نیز باید رعایت گردد.
5. کم‌خوری بیش از حد که می‌تواند به سوء تغذیه، سرگیجه، سردرد، اختلالات عصبی، لاغری مفرط، افت قند خون و … منجر شود و پُرخوری بیش از حد و هم‌چنین ریزه خواری‌ همگی به سلامت فرد لطمه می‌زنند لذا برنامه غذایی باید طوری تنظیم شود که بروزن طبیعی تاثیر زیادی نداشته باشد.


6. به هنگام افطار مایعات زیادی مصرف نشود. نوشیدن مایعات فراوان در طول غذا خوردن و تیلیت نان درآن موجب کاهش اثر آنزیم‌های گوارشی بر غذا و بروز برخی بیماری‌ها و نارسایی‌های گوارشی (سوءهاضمه) می‌شود.
7. غذای افطار باید سبک، پرکالری و سریع هضم باشد لذا بهتراست روزه با مصرف کمی آب جوش، چای شیرین کمرنگ، شیر و خرما باز شود و غذاهایی نظیرنان و پنیر، انواع آش ،حلوا، حلیم، شله زرد، فرنی و… نیز به هنگام افطار مناسب است.
8. بین وعده غذایی شام تا سحر مصرف میان وعده شامل میوه ،کمی آجیل و نوشیدنی توصیه می شود. استفاده از سبزی ومیوه دراین فاصله زمانی برای دستگاه گوارش بسیارمفید است.


9. مصرف زیاد مواد غذایی چرب هنگام افطار باعث بی اشتهایی در هنگام سحر می شود، چون هضم چربی ها در بدن نیازمند مدت زمان طولانی تراست، استفاده از خوراکی ها و مواد غذایی تا دیر وقت و به تأخیر انداختن زمان خواب، موجب بی اشتهایی و بی حوصلگی هنگام سحر می شود، بنابراین اگر وعده افطار به صورت مناسب مصرف شود مشکلی برای وعده سحر ایجاد نخواهد شد.
10. به هنگام سحر غذاهای دارای کربوهیدرات پیچیده و غیر سرخ کرده عموماً حاوی غلاّت، حبوبات و لبنیات توصیه می شود لذا مصرف نان به همره کتلت، کوکو، پنیر، عسل و شیر در وعده سحر مناسب است. همچنین مصرف میوه های آب دار دراین وعده غذایی به تأمین آب بدن کمک خواهد کرد.


11. مصرف سحری برای نوجوانان اهمیّت بیشتری دارد ومی بایست از غذاهای پروتئین دار و پر انرژی استفاده کنند.
12. ازمصرف نمک زیاد درتمامی ایام بویژه به هنگام سحر خودداری شود زیرا نمک زیاد باعث دفع مایعات ازبدن و احساس تشنگی درطول روز خواهد شد. همچنین مصرف ادویه فراوان نیز علاوه بر ناراحتی های گوارشی باعث تشنگی درطول روز می شود.
13. از خوردن غذاهای پرچرب و سرخ شده درافطار و سحر خودداری شود و غذاهایی نظیر کله پاچه، سیرابی و شیردان به علت داشتن چربی زیاد توصیه نمی شود. این غذاها موجب تشدید تشنگی و مشکلات گوارشی و سلامتی می شوند.


14. نوشیدن نوشابه‌های گازدار نیز منجر به سوء تغذیه، افزایش احتمال چاقی و افزایش بیماری‌های گوارشی منجر می‌شود. آب میوه طبیعی، دوغ بدون گاز و کم نمک، شیر و چای کم رنگ مایعات مناسبی در فاصله افطار تا سحر می باشند.


15. هر فردی با توجّه به وضعیّت جسمی خود (نوجوان، بزرگسال،‌ سالمند،‌ لاغر یا چاق و یا مبتلا به یک نوع بیماری) باید از رژیم غذایی خاصی پیروی نماید مثلاً نوجوانان می بایست حتماً ازسه وعده غذایی درماه رمضان استفاده نموده و در فواصل این وعده ها نیز مصرف مایعات، میوه جات و کمی از مغزها لازم است امّا درمورد افراد چاق باید میزان مصرف مواد غذایی درتمامی وعده های غذایی به طور اصولی کاهش یابد.
16. افراد بیمار برای روزه داری و رژیم غذایی خود درماه مبارک رمضان با پزشک خود مشورت نمایند.
17. مصرف شیرینی جات (زولبیا و بامیه) در ماه مبارک رمضان توصیه نمی شود و به طور کلی ازمصرف انواع دسرها با قند و چربی بالا خودداری گردد. مواد طبیعی شیرین مثل خرما و کشمش جایگزین گردد البته مصرف زیاد آنها نیز چاق کننده می باشد و طبیعی بودن آنها ملاک مصرف نامحدود نمی باشد.


 

 

خرما،میوه نخل مهربان

 


گروه اینترنتی ایران ویج

با نزديك شدن ماه رمضان، بازار خوراكي‌هايي كه بر سر سفره اين مهماني خدايي گذاشته مي‌شود، رونق خاصي پيدا مي‌كند و خرما يكي از پر مصرف‌ترين اين خوراكي‌ها است. همه شما مي‌دانيد كه خرما ميوه‌اي است كه مصرف آن نه تنها در ماه مبارك رمضان بلكه در تمام ايام سال فوايد بسياري دارد. با نگاهي دوباره، اين ميوه را مي‌شناسيم.

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ گونه‌هاي خرما

خرماي اير‌اني گونه‌هاي متعددي دارد كه مصارف هر كدام از آنها متفاوت است. گونه‌هايي مانند مهتري، سلاني، شهمران، كلوته و... كه در ميان اين گونه‌ها شايد نام مضافتي براي شما از همه آشنا‌تر باشد، گونه‌اي از خرما كه به شكل رطب در بازارهاي داخلي و خارجي با طعمي بسيار دلچسب به فروش مي‌رسد.

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ تركيبات خرما

تركيبات شيميايي خرما شامل ساكاروز 25 درصد، گلوكز 50 درصد، مواد آلبومينوئيدي آب و پكتين است. خرما ويتامين‌هايي مانندa ،b ،c ، e و مقاديري املاح معدني دارد.

تركيب آن درصد گرم ميوه تازه، شامل 163 كالري انرژي، 9/0 گرم پروتئين، 3/0 گرم چربي، 38 گرم گلوسيد، 30 ميلي گرم فسفر، 3/1 ميلي گرم آهن، 51 ميلي گرم كلسيم و 10 ميلي گرم ويتامين c است.

به علاوه ميوه خشك، 300 كالري انرژي، 2 گرم پروتئين، 6/0 گرم چربي، 60 ميلي گرم گوگرد، 50 ميلي گرم فسفر، 650 ميلي گرم پتاسيم، 65 ميلي گرم منيزيم، 70 ميلي گرم كلسيم، 2 ميلي گرم آهن، 2/2 ميلي گرم نياسين و مقدار كمي سديم دارد.

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ خرما در هرم غذايي

البته توجه داشته باشيد كه اين مقادير ممكن است در گونه‌هاي متعدد كمي با هم تفاوت داشته باشند، اما‌ آنچه مسلم است، اينكه خرما از ارزش غذايي خوبي برخوردار است. همان‌طور كه گفته شد، خرما را بايد در هرم مواد غذايي ميوه به حساب آورد.

با توجه به اندازه، هر واحد آن شامل دو تا سه عدد خرماست كه شما آنچه كه بر اساس نياز روزانه دو تا سه واحد ميوه مي‌خوريد، مي‌توانيد اين تعداد را به جاي يكي از اين واحدهاي ميوه استفاده كنيد. به ياد داشته باشيد كه خرما به علت داشتن قند زياد كه بخش بيشتر آن قند ساده است، در صورت مصرف زياد و با افزايش انرژي مصرفي ممكن است باعث چاقي شما شود. افراد ديابتي يا كساني كه سابقه ديابت در خانواده آنها وجود دارد، بايد تعادل را در مصرف خرما حفظ كنند.
 


گروه اینترنتی ایران ویج
 



ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ خرما و سلامت

تأثيرات خرما بر سلامتي در تحقيقات متعددي بررسي شده است. از آنجا كه خرما در گروه ميوه‌ها طبقه‌بندي مي‌شود، از فوايد مصرف ميوه و سبزي برخوردار است. به علاوه خرما به علت چربي كمي كه دارد، به عنوان ماده غذايي كم چربي در نظر گرفته مي‌شود. به علت مقادير ناچيز سديم، بيماران مبتلا به فشار خون بالا با مصرف آن مشكلي نخواهند داشت، مگر اينكه چنانكه گفته شد، با مصرف نامتعادل باعث اضافه وزن در آنها شود.

بيشترين اهميت خرما به علت تأمين فيبر گياهي است.

به گفته دانشمندان مصري، خوردن 80 گرم خرما، 10 درصد نياز روزانه بدن به نياسين را جبران مي‌كند. نياسين بر طرف كننده مشكلات گوارشي، رواني و پوستي است. اين مقدار خرما همچنين 5 درصد نياز روزانه به ويتامين‌هايي را كه در سلامت اعصاب و دستگاه گوارش نقش دارند،‌ تأمين مي‌كند.

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ نخل مهربان

بر اساس مشاهدات در مناطقي كه مصرف خرما در آنها زياد است، اين ميوه مي‌تواند در پيشگيري از سرطان موثر باشد. ميوه خرما تنها بخشي از اين گياه نيست كه مصرف مي‌شود. در مناطق صحرايي تقريباً از تمام اجزاي درخت نخل استفاده مي‌شود. از برگ و شاخه آن حصير بافته مي‌شود، هسته آن را آرد كرده و از آن نان تهيه مي‌كنند و از ميوه خرما، شيره، سركه و شهد تهيه مي‌شود.

در صنايع غذايي به عنوان شيرين‌كننده و توليد محصولات شيرين از آن استفاده مي شود.

در بعضي از كشورها، هسته خرما را بو مي‌دهند و از آن جوشانده‌اي درست مي‌كنند كه مانند قهوه مصرف مي‌شود. از گل‌هاي درخت خرما با طعمي تلخ به عنوان داروي ملين استفاده مي‌شود. هسته خرما را پس از خيس كردن، به عنوان خوراك دام استفاده مي‌كنند.

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ خرما در رمضان

استفاده از اين ميوه در ماه مبارك رمضان به دليل ارزش غذايي آن توصيه شده است. اين ميوه به دليل وجود قند، قند كاهش‌يافته در دوران روزه‌داري را جبران مي‌كند و به علت فيبر موجود و خاصيت ملين بودن آن، سيستم گوارشي را در برابر بي‌تحركي حاصل از روزه‌داري به تحرك وا مي‌دارد. خرما به علت داشتن منيزيم، انرژي عضلاني بدن را تقويت مي‌كند و نيروي عمومي بدن را افزايش مي‌دهد. همچنين به دليل داشتن فسفر و منيزيم، موجب تقويت حافظه مي‌شود.

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ خرماي رسيده

بخش كمي از گونه‌هاي خرما پيش از رسيدن كامل و در مرحله كال برداشت مي‌شوند. اين خرماها با توجه به گونه، زرد يا قرمز هستند. اما به دليل مقدار زياد تانن، مصرف‌كنندگان طعم گس آن را احساس خواهند كرد.

بيشتر خرما زماني كه كاملاً رسيده شده‌اند در مرحله رطب يا تمر، برداشت مي‌شوند.

در اين زمان مقدار قند خرما به حداكثر ميزان خود رسيده و رطوبت و محتواي تانن آن كمتر شده و از نظر بافت، نرم‌تر از خرماي نرسيده است.

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ كيفيت خرما

اندازه ميوه، رنگ، بافت، نظافت و بدون نقص‌بودن ميوه از ضايعاتي مانند سوختگي، كرم خوردگي، شكرك زدن در سطح ميوه و ترش شدن و ميكروارگانيسم‌هاي فاسد‌كننده از شاخص‌هاي ظاهري خوب بودن خرما هستند.

شاخص ديگر، ميزان شيريني است. ساكاروز قند اصلي بعضي از گونه‌هاست. در حالي كه قند كمتر در بعضي ديگر از گونه‌ها ديده مي‌شود. كل قند موجود در خرماي خوب بايد 50 درصد در خرماي تازه و 75 درصد در خرماي خشك باشد.

ترش شدن: تخمير ميكروبي سبب ترش‌شدن خرمايي مي‌شود كه بيشتر از 25 درصد رطوبت دارند.

شكرك زدن: كريستال شدن قند خرما زير پوست و در گوشت آن در گونه‌هاي نرم آن ديده مي‌شود.

با اينكه شكرك زدن بر طعم خرما تأثيري ندارد اما بافت و ظاهر آن را تغيير مي‌دهد.

براي جلوگيري از شكرك زدن، بايد خرما را در درجه حرارت مناسب نگهداري كرد.

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ فساد ميكروبي: در نتيجه آلوده شدن به مخمرها، كپك‌ها يا باكتري‌ها اتفاق مي‌افتد. اين ميكروارگانيسم‌ها با تبديل قند خرما به اسيد استيك، موجب به وجود آمدن بوي سركه در آن مي‌شوند. براي جلوگيري از اين فساد، خرما بايد تا رطوبت 20 درصدي خشك شود، در دماي پيشنهاد شده انبار شود و بهداشت در مراحل گوناگون كاشت و داشت و برداشت تا بسته‌بندي رعايت شود.

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ كرم خوردگي: ممكن است در مراحل مختلف برداشت و يا هنگام نگهداري خرما به لارو بعضي از حشرات آلوده شود. براي پيشگيري از اين آلودگي مي‌توان آن را با مواد ضدعفوني كننده‌اي مانند متيل بروميد يا كربن دي‌اكسيد ضد عفوني و در بسته‌هاي ضد حشره نگهداري و انبار كرد.

ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ شرايط نگهداري خرما

در صورت نگهداري خرما در دماي صفر درجه سانتيگراد، مي‌توان آن را به مدت 6 تا 12 ماه نگهداري كرد.

چنانچه بخواهيم به مدت طولاني‌تر آن را نگهداري كنيم، بايد از فريز كردن آن استفاده كنيم.

مقدار آب موجود در خرما ميان 70 تا 75 درصد در گونه‌هاي مرغوب است. چون خرما رطوبت هوا را جذب مي‌كند، براي نگهداري بهتر بايد آن را در بسته‌هاي ضد رطوبت قرار داد. با وجود اين كه خرما تحت تأثير اتيلن قرار نمي‌گيرد، اما به دليل جذب بوي ساير محصولات، نبايد در كنار سير، پياز، سيب زميني يا اجناس ديگر انبار شود.

عوامل آنزيمي و غير آنزيمي مي‌توانند موجب تيره‌شدن خرما شوند. اين مسئله با زياد شدن دما و رطوبت، افزايش پيدا مي‌كند. براي غير فعال كردن عوامل آنزيمي بايد غلظت اكسيژن را در محيط كم كرد.
 


 

 

فساد مواد غذایی و ماه رمضان

 


گروه اینترنتی ایران ویج

در ماه مبارک رمضان به دعلت اینکه بدن کمی ضعیف می شود و تعادل مواد غذایی به هم میخوره فساد مواد غذایی از اهمیت به سزائی برخوردار هست به طوریکه آمار مسمومیت های مواد غذایی در ماه مبارکرمضان بیشتر از بقیه ماه ها است و آن هم به خاطر این است که بدن ضعیف و حساس تر از ماه های دیگر می شود و در نتیجه آسیب پذیر تر است.

در این مقاله با انواع روشها و توصیه‌های بهداشتی مربوط به پیشگیری از آلودگی و نگهداری مواد غذایی آشنا می‌شوید.


ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ استفاده از سرما
سرد کردن از جمله روش هایی است که موجب جلوگیری از تکثیر میکروارگانیسم‌های بیماریزا و به تعویق انداختن فساد در مواد غذائی می‌گردد. نکته حائز اهمیت این است که مدت زمان نگهداری مواد غذائی در یخچال بر حسب شدت فساد پذیری آنها متفاوت است. زمان نگهداری برخی از مواد غذائی با منشاء دامی در یخچال در جدول زیر نشان داده شده است:

 

زمان نگهداری

درجه حرارت

ماده غذایی

12ساعت

0تا4

گوشت چرخ کرده

2-3روز

0تا2

قطعات گوشت بسته بندی شده

6-8روز

0تا2

گوشت مرغ تازه

6-10روز

4تا6

برش کالباس بسته بندی شده

2-6روز

0تا6

تخم مرغ

4-6هفته

4تا6

سس مایونز

2-3روز

0تا4

شیر پاستوریزه



ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ انجماد مواد غذایی
انجماد یکی از بهترین روش‌های نگهداری دراز مدت برای مواد غذائی است. منجمد کردن مواد غذائی و نگهداری آنها در فریزر موجب توقف رشد و تکثیر میکروبی شده و نیز واکنش‌های آنزیمی که موجب کاهش ارزش غذائی مواد می‌شود را به حداقل می‌رساند. در جدول ذیل زمان نگهداری انواع گوشت‌ها در فریزر نشان داده شده است:


 

زمان نگهداری

ماده غذایی منجمد شده

3ماه

گوشت چرخ کرده

7-12ماه

گوشت طیور

9-18ماه

گوشت گاو

3ماه

ماهی پرچرب

4-5ماه

ماهی کم چرب


ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ استفاده از گرما
مهمترین روش‌های حرارتی برای نگهداری مواد غذائی دو روش پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون میباشد در روش پاستوریزاسیون تا حدودی میکروارگانیسم‌ها از بین رفته و آنزیم‌ها غیر فعال می‌شوند. به همین دلیل فرآورده‌های پاستوریزه مثل شیر پاستوریزه باید حتما در یخچال نگهداری شوند.

در روش استریلیزاسیون، کلیه میکروارگانیسم‌ها از بین رفته و آنزیم‌ها غیر فعال می‌شوند. در نتیجه ماده غذایی برای مدت طولانی قابل نگهداری است. مثل شیرهای استرلیزه شده که به صورت در بسته در خارج از یخچال تا 3-2 ماه قابل نگهداری هستند. (هنگامی که بسته بندی شیر استریلیزه باز شده و مورد استفاده قرار می‌گیرد باید حتما در یخچال قرار گیرد و ظرف 3-2 روز مصرف شود).
از روش‌های دیگر مانند تهیه کنسرو، خشک کردن، استفاده از پرتوها (تابش اشعه)، نمکسود کردن، دود دادن، تهیه ترشی و مربا، استفاده از مواد نگاهدارنده برای نگهداری و جلوگیری از فساد مواد غذائی نیز استفاده می‌شود.


ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ رعایت اصول بهداشتی برای جلوگیری از آلودگی و فساد مواد غذائی
 


گروه اینترنتی ایران ویج

 


رعایت بهداشت فردی

افرادی که در کار تهیه و توزیع مواد غذائی هستند از جمله کارکنان بوفه‌های مدارس، رستورانها، اغذیه فروشی‌ها و.. . باید در زمینه رعایت اصول بهداشت فردی آموزش ببینند. انواع آلودگیهای باکتریایی و انگلی از طروق مختلف و در اثر تماس با دست، ترشحات حلق و بینی و حتی لباس افرادی که تهیه و توزیع مواد غذائی را به عهده دارند به مصرف کننده منتقل می‌شود.

بنابراین در آموزش نکات ذیل باید تاکید شود:
1- پوشیدن لباس تمیز در محل کار
2- دور کردن زیور آلات از خود
3- پوشاندن موی سر
4- پوشاندن بینی و دهان هنگام عطسه و سرفه
5- باند پیچی کردن خراش‌ها و زخم‌های روی انگشتان
6- شستن کامل دست‌ها با آب و صابون قبل از تهیه غذا و بعد از اجابت مزاج
7- کوتاه نگهداشتن ناخن ها


ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ رعایت بهداشت غذا

برای سالم بودن غذا نکات ذیل باید رعایت شود:

خوب پختن غذا:
پخت کامل غذا موجب از بین رفتن میکروارگانیسم‌های بیماریزا که ممکن است در مراحل مختلف تهیه و آماده سازی وارد غذا شده، رشد و تکثیر یابند، می‌شود. زمانی پخت غذا کامل است که همه قسمت‌های آن حداقل 70 درجه سانتی گراد حرارت دیده باشد.


داغ یا سرد نگه داشتن غذا:
برای اینکه غذا سالم بماند باید به صورت کاملا داغ (درجه حرارت 70 درجه سانتیگراد و بالاتر) و یا کاملا سرد (درجه حرارت زیر 10 درجه سانتیگراد یعنی در یخچال) نگهداری شود.


ErrooorTM.CoM| گروه اینترنتی ايران ويج ( ارور سابق )‌ رعایت بهداشت آشپزخانه:

در محلی که برای تهیه و آماده سازی غذا استفاده می‌شود باید تمام اصول بهداشتی به منظور پیشگیری از انتقال بیماریهای ناشی از غذای آلوده رعایت شود. این محل ممکن است آشپزخانه منازل، رستورانها، اغذیه فروشی‌ها و بوفه‌های مدارس باشد.

نکات ذیل در این محل‌ها باید رعایت شوند.
* تمیز نگهداشتن محوطه آشپزخانه و رستورانها، اغذیه فروشی‌ها و بوفه‌های مدارس باشد. از جمله شستشو و نظافت کف و دیوارها

* تمیز نگهداشتن تخته و سطوحی که برای خرد کردن سبزی‌ها و مواد غذائی از آنها استفاده میشود. به منظور جلوگیری از آلودگی موادغذائی باید دقت شود که تمام سطوح مورد استفاده برای تهیه و آماده سازی غذا بطور مرتب کاملا شسته شده و تمیز باشند.

+ نوشته شده توسط سعید رسایی فر در یکشنبه هفتم شهریور 1389 و ساعت 11:47 |


Powered By
BLOGFA.COM